Tanı Alma Süreci

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) için Adımlar

1. Gelişimsel Riskin Farkedilmesi

Gelişimsel riskler çoğunlukla ebeveynler, çocuk doktorları ya da aile hekimleri tarafından fark edilebilmektedir. Ebeveyn olarak çocuğumuzun gelişimini www.gedep.org adresi üzerinden takip edebilir, herhangi bir risk olduğunu düşündüğünüzde çocuk psikyatristi ve çocuk nöroloğu ya da çocuk gelişim uzmanlarından görüş alabilirsiniz. Riskin olabildiğince erken farkedilmesi önemlidir. Bu nedenle eğer aklınızda bir şüphe oluşuyorsa en az 3 uzman görüşüne başvurmanızı öneririz.

2. Rapor için Hastaneye Başvuru/Randevu Alınması

Eğer çocuğunuzda gelişimsel risk olduğu uzmanlar tarafından da değerlendiriliyorsa, olabildiğince erken müdahale hizmetlerinden yararlanmalısınız. Erken çocukluk döneminde müdahalenin neleri içermesi gerektiği ile ilişkili olarak hazırladığımız metni okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Erken müdahale hizmetleri çocuğunuzun özel gereksinim raporu olması durumunda devlet tarafından haftada 2 saat şeklinde ücretsiz sağlanabilmektedir. Eğer bu hakkınızdan yararlanmak istiyorsanız 182’yi arayak ÇÖZGER için başvuruda bulunabilirsiniz.

3. ÇÖZGER Sağlık Kurulu Değerlendirmesi

ÇÖZGER Sağlık Kurulu en az dört uzman hekim olmak üzere en az 6 daimi üyeden oluşmaktadır. Rapor 30 iş günü içerisinde aileye verilir. Rapor süreli ya da süresiz olarak tanıya göre farklı şekillerde hazırlanabilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-1.htm

4. Eğitsel Tanılama

ÇÖZGER alındıktan sonra Rehberlik Araştırma Merkezinden Eğitsel Tanı almak ve özel eğitim desteğinden faydalanabilmek için https://ramdevu.meb.gov.tr/ adresinden randevu alınması gerekmektedir.

5. Destek Eğitim Hizmetleri

Eğitsel tanılamanın sonucunda çocuğunuzun hangi destek eğitim programından yararlanabileceği size açıklanacak ve alabileceği modüller raporunda yer alacaktır. Destek eğitim programlarına ilişkin daha detaylı bilgi almak için, https://ookgm.meb.gov.tr/www/destek-egitim-programlari/icerik/205 inceleyebilirsiniz.

6. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Seçimi

Edindiğiniz hak ile birlikte, çocuğunuzun desteklerden yararlanabilmesi için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi seçmeniz gerekmektedir. Bu kararı verirken çocuğunuz erken çocukluk döneminde (0-3yaş) ise kesinlikle ebeveyn olarak sizi de sürece dahil eden, günlük yaşamınızda çocuğunuzun gelişimini nasıl destekleyebileceğiniz konusunda size önerilerde bulunan ve sorduğunuz sorulara yanıt bulabildiğiniz, sizinle iletişimde ve işbirliğinde olan bir kurum seçmeniz önerilir.

Menü